tiistai 2. kesäkuuta 2009

MUMBAI MAIL TOI CALCUTTAAN

Simmut ristissa. Olipa taasen rankka junamatka. Kaksi yota ja yksi kokonainen auringon paahtama kuumaakin kuumempi paiva. Rautainen (?) junavaunu kun halki intianmaan puskuttaa intian auringon alla, niin voitte vaan kuvitella kuinka se kuumuus imeytyy ensin junan kattoon ja siita leviaa sisatiloihin vallaten kaiken - lattiat, seinat, pedit, kasikahvat, sitten matkustajat, ruuat ja vedetkin se keittaa melkein kiehuvan kuumaksi. Ennen keskiyota alkaa olemaan siedettava olla. Junassa ei suihkua. Tottuu siihen hikeen ja likaan ja loppujen lopuksi nukahtaa horrokseen ylapedille junan jyskeen kuuluessa korvatulppienkin lapi. Heraa taas siihen kun asemalta myyjat hyppaavat junaan kaupustelemaan huutaen CHAIII CHAIII! tai kun joku laittaa keskella yota valot paalle. tai kun tulee vessahata ja likainen hytkyva reika-maassa-vessa odotti kaytavan paassa.

Meilla oli oikein mukavaa matkaseuraa. Kolme bangladeshilaista, kaksi miesta ja nainen. Heidan tarinansa vaan ei ollut ihan niin mukava. Kertoo paljon tasta maankolkasta. Naisella oli parisen vuotta sitten todettu syopakasvain kaulalla ja se oli leikattu Bangladeshissa. Ei mitaan seurantoja syovan osalta. Nyt jokunen kuukausi sitten toiselle puolelle kaulaa oli ilmaantunut uusi kipea patti. Ja koska Bangladeshin terveydenhuolto on mita on, lahtivat he hakemaan apua sairauteen Intian puolelta. Mita julkinen terveydenhuolto Bangladeshissa on, sen paasin itse harjoittelussani kyseisessa maassa 2006 nakemaan, tasta linkista fiiliksia. Intiassa on kaksi hyvamaineista ja kohtuuhintaista syopasairaalaa normaali ihmisille ja myos koyhille. Toinen on Mumbaissa ja toinen Bangaloressa. No nama avunetsijat kuitenkin kaannytettiin sairaalasta takaisin kotimaahansa, koska heilla ei ollut "Medical visaa" eli laaketieteellisista syista saatua viisumia maahan, he olivat liikkeella turstiviisumilla. Nainen oli matkalla saanut kuumeen ja junamatkan aikana jo patti kaulassa suurentui silminnahden, minka lie tulehduksen napannut... :( Makasi paivat ja yot siina pedilla kurjan nakoisena. Eli heidan suunnitelmat olivat matkustaa Mumbaista Kolkataan junalla 38 tuntia ja ottaa bussi Bangldeshiin 18 tuntia ja tulla parin viikon paasta takaisin taman "Medical Visan" kanssa ja saada leikkaus kaulan kasvaimeen. Ja kaikki vain koska visa-sanan edesta puuttui sana Medical. Ihan hurjaa. Ja sekin ettei voi saada hyvaa hoitoa omassa maassaan vaan joutuu sita tuhansien kilometrien paahan lahtea hakemaan. Ja sitten kaannytetaan pois. Elamaa taalla. Ollaan me iloisia siita mita meilla Suomessa on, se on jotain aivan erikoisen luxusta. Vaikka siitakin valitetaan. Vahan kun katsoisi kukin aina valilla hieman laajemmasta perspektiivista asioita.

Saavuimme tana aamuna tanne Kolkataan. Olin ihan kujalla huonosti nukuttujen oiden jalkeen, kun aamu viidelta Raoul minua potki ylos. Han sai menna neuvottelemaan asemalla taxia sopuhintaan, silla taxijono oli varmaan tunnin mittainen. Raoul on jo hyvin kouliintunut tinkaaja ja neuvottelija ja sai taxin tanne Thakurpukuriin Matunin kotiin oikealla hinnalla. Valilla tinkaaminen menee vahan yli, kuten tanaan paivauniheratyskellonaikaa sopiessamme...pyysin hanta laittamaan kellon soimaan klo 12 niin hanhan sihen india-aksentilla etta "madam 10.30 is very good time for you..." OU NOU! No, tiedattehan Raoulin...

Taalla on aivan tajuttoman kuuma ja kostea! ihan hirvea nihkeys paalla alituiseen. Matunin aidin chicken curry maistui taivaalliselle ja on hyva olla taalla. Ylihuomenna lahdetaan Ateswartalaan kylaamme ja huomenna siis pitaisi tehda kaikki valmistelut sita varten. Raoul lahti juuri Matunin kanssa asiakaskaynnille, han taman viikon viela kerailee harjoittelutunteja, kun tuossa valilla lomailtiin Goalla. Mina potkin moskiittoja sivuun taalla hiesta markana vaaleanpunasten seinien ymparoidessa minut ja nuorukaisten katsellessa tuossa viereisella koneella paasykokeiden tuloksiaan, jotka tanaan on julkaistu. Tiktiki eli lisko edessani vaaleanpunaisella seinalla metsastaa hyttysia. Taidan menna tasta suihkuun (kaivovetta kupilla amparista paalle). Niita taitaa olla edessa monta tana yona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti