torstai 8. helmikuuta 2007

HARMAA JA KYLMA BEIJING

pipo paassa ja villapaitaa toisen paalla. Eilen saavuin Beijingiin (=Peking) 17 tunnin yobussimatkan jalkeen. Oli taas pedillinen bussi, joten ei ollenkaan hullumpi matka. Taalla on vallan harmaata ja kylmaa. Lampotila -1. Latakot, lammikot ja joet jaassa. Viimeyoksi luvattiin lumisadetta, muttei sita tullut. ehka ensi yona. Eilinen meni lahestulkoon koko paiva etsiessa lippua pohjoisempaan. Kiina;lainen uusi vuosi vaan lahestyy ja vaikeaa nayttaa olevan kiinalaisillekaan saada kyyteja kotikaupunkeihinsa, kun kaikki, ainakin junat ovat viikoksi eteenpain tayteenbuukattuja. Tassa jo pohdin vaihtoehtoisia reitteja. Noh, kerron. Jonotin siis tunnin eilen juna-aseman jonossa, jonka jalkeen lahdin matkaoppaastani arpomalleni bussiasemalle, joita tassa kaupungissa on 12, ja joka asemalta lahtee eri maaranpaihin bussit. No tietty tein matkaa paikallisbusseilla seikkailumielessa ja ei siina mitaan, otti vain aikaa Beijigin ruuhkissa ajella. Kysyin ainakin viidelta eri ihmiselta suuntaa bussiasemalle ja viela bussiasemalla etta onko tama nyt tama ja nyokyttelya vaan. No siina sitten jonotin tunnin taas ja lippuja ei haluaamaani kaupunkiin ollut, joten otin vaihtoehtoisen reitin 3tunnin matkan paahan siita minne oplisin halunnut ja sain lipun vain 11.2...mietin etta kivat oon jumissa taalla Beijingissa, mutta eipa mahda mitaan. No sitten kun aloin tankkaamaan etta mista bussi lahtee, niin ystavallinen tyttonen joka mua oli tullut auttamaan, oli etta no juna asemalta. Ja mina etta voitkos kirjoittaa ylos aseman kiinaksi niin loydan perille bussiasemalle. Ja tytto katsoi minua ihan holmona etta juna lahtee juna-asemalta...siinas itten selvisi, etta olin ostanut junalipun maitojunaan johki sinnepain mihin olin halunnut, ja aivan liian pitkan ajan paasta lahto ja puupenkki ja yojuna...no nauroin taas kippurassa ittelleni etta jepjep. niin sita tytto taas osti turhan lipun. No talla kertaa en havinnyt kuin 7euroa. No sitten lahdin taas pitkan matkan takaisin hostellilleni ja sielta kysymaan neuvoa ja selvisi etta bussilipun saa ostettua sielta samalta piippiippiiip asemalta, jonne aamulla saavuin ja se oli toisella puolella tata pienta Kiinan paakaupunkia. Mutta meika tytto on reissatessaan saanut harjoitella paljonkin karsivallisyytta ja reippaana ja hyvin vasyneena tyttona lahdin paikallisbussilla korottelemaan asemalle ja sain helposti lipun yobussiin (30e) pohjoiseen, Haerbiniin, joka tulee olemaan viimeinen etappini Kiinan puolella. SIelta sitten Vladivostokiin.

Haerbinissa ajatus on viettaa pari paivaa. Siella on 10 astetta pakkasta, lunta ja maailman kuulut joka vuotiset lumiveistos festivaalit kaynnissa, joten niita ehdottomasti katsomaan. Paleltaa tosin ajatuskin, mutta lamminta on yritetty ostaa. Katsotaan miten tyton kay. Tapasin yhden ruotsalaisen tyton joka oli juuri ollut siella ja sanoi etta jos jaat paikallesi seisomaan, kuolet kylmyyteen. rohkaisevaa. vahan ehka pelottaa, mut yritan olla rohkee.

Eilen sitten sen noin 6 tunnin lipunmetsastysrumban paatteeksi kavin syomassa kalleimman ateriani koko reissun aikana (vahan kirpasi) 7 euroa Pekingin ankkaa ja jasmine teeta, mutta hyvaa oli! Sen jalkeen kavelin kampaamon ohi ja extemporee menin leikkauttamaan tukkani ja se oli hauska kokemus. Ne pesi hiuksia ainakin 20 minuttia, pyoritteli shampoovaahtoa siina ja mua nauratti. Sitten joku nuori poika leikkasi mun tukan kiinalaiseen muottiin, onneksi joutuu pitamaan pipoa paassa koko ajan kun on niin kylma (no ei se niin paha ole). Kampaamoreissu maksoi 2 euroa... Kavin viela illalla ennen nukkumaan menoa moikkaamassa taas Mao-setaa Tiananmen aukiolla ja siellahan se hymyili edelleen. Tanaan sitten kavellyt ympariinsa ja kavin myos ihastuttavassa jalkahieronnassa, voih se teki NIIIN hyvaa. Vein valokuvat kehitettavaksi ja huomenna ne pitaisi saada vahan ennen bussin lahtoa.

Taalla on muuten paljon suomalaisia. Eilen kuulin monesti puhuttavan suomea kun tuolla kuljin. Voitteko kuvitella etta kauppiaatkin joissain tavarataloissa kun kysyy etta mista olet ja kuulevat etta SUomesta, niin sanovat etta mita kuuluu suomeksi, kuin jossain espanjan aurinkorannalla konsanaan... sita kai ne finnairin suorat ja halvat lennot tanne on teettanyt? Mutta anyhow, Beijing on minusta kivempi kaupunki kuin Shanghai, taalla on jotenkin lepposempi tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti