sunnuntai 8. lokakuuta 2006

BRAHMAPUTRA

Brahmaputra on mahtava. Ihan kuin meri,niinkuin Mekong ja Ganges joetkin. Vaikuttava. En yhtaan ihmettele, etta se saa tuhoa aikaan taalla. toisaalta se on myos taman maan elinehto tamakin joki(kalastus, maa pysyy viljavana). Yolla oli taysikuu. Oli mieletonta seilata joella. Tasainen veneen moottorin putputus. Tyyni joen pinta. Veneen olkikatolla maaten taivas kattona.

Nalayanpuri charilla kaytiin perehtymassa RDRS:n aitiysklinikan toimintaan, vierailtiin RDRS:n peruskoulun yla ja ala-asteella, vastailtiin jalleen kerran kysymyksiin itsestamme ja Suomesta, kuunneltiin kauniita bengalilauluja ja laulettiin niille Suomilauluja(kun oli pakko). Oltiin kuuntelemassa kun saaren asukkaille pidettiin koulutusta naisten ja lasten laittomasta maastaviennista, kun sita paljon taalla tapahtuu kun Bangladesh-Intia rajaa ei juurikaan vartioida. Hyvauskoiset vanhemmat (tai rahanahneet) lahettavat Lapsiaan toiseen maahan paremman elaman toivossa ja kuitenkin nama lapset paatyvat paaosin pakotettuina mm. palvelusvaeksi rikkaille, prostituoiduiksi, tekemaan tehtaisiin vaarallisia toita, pelloille orjatyovoimaksi tai jopa elinsiirrannaisiksi. karmaisevaa. Yo me nukuttiin saaren hiljaisuudessa, Nailla saarilla ei ole sahkoa lainkaan. Oli hieno kokea hetken ajan tallaista elamaa, jota taalla sadat tuhannet ihmiset elavat.

Kadella syodaan jo sujuvasti ateriamme ja vastaillaan kysymyksiin itsestamme bengaliksi. Myos aluksi hieman outo muslimien iftar (=kun paastoavat nyt Ramadanin ajan paivisin, niin se on auringonlaskun jalkeen niiden eka ateria, joka sisaltaa tulista, suolaista ja ylimakeita ruoka-aineita) on alkanut olemaan meista vallan mukava ja miellyttava tapahtuma. Taalla ihmetellaan kovasti minun uskonnottomuuttani, niiden vaikea kasittaa ettei mulla ole jumalaa enka ole kristitty,hindu, muslimi tai buddhalainen. Nama kun itse ovat niin kovin uskovaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti