keskiviikko 31. tammikuuta 2007

HYVASTIT MYANMARILLE

Nelja viikkoa on kulunut todella vauhdilla. Niin paljon on ollut ihasteltavaa ja ihmeteltavaa. En varmasti ole kaikkea osannut tanne teille jakaa, mutta toivottavasti valokuvat ja laadukkaat videopatkat kertovat teille lisaa tasta mystisesta buddhalaishenkisesta maasta.

Minua valaistiin noin viikon matkustamisen jalkeen siita, mita Finland tarkoittaa burmaksi. Olinkin vahan ihmetellyt, kun ihmiset tirskuivat kun on kysytty (noin 5-10 krt/pv) “where are you from?”. “Fin” nimittain tarkoittaa burmaksi takapuolta ja “land” paljastaa/nayttaa...etta sellainen kaunis merkitys maamme nimella tassa maassa. Sanna muuten tarkoittaa kuuta. Opin sen eilen kun olin toissapaivana bussimatkalla tutustumani burmalaisen englannin opettajan yksityistunnilla mukana keskustelemassa harjoitusmielessa hanen oppilaansa kanssa ja kerroin perheestani ja ystavistani. Tytto opiskeli lakia. Oli kiva vierailla hanen kotonaan, juoda teeta (vaihteeksi) ja jutella.

Yangon on ihastuttava 7 miljoonan ihmisen kaupunki. Taalla on edustettuna nakyvasti kaiken mailman suuret uskonnot – kaduilla sovussa kavelee niin huntu/lakkipaiset muslimit, kuin hindut sareissaan, buddhalaiset munkit ja nunnat kaavuissaan ja eri etnisyyksia niin burmalaista, kiinalaista kuin intialaista alkuperaa olevia. Moskeijat, katolliset kirkot ja suuret kultaiset buddhalaiset stupat reunustaa katuja ja vierivieressa niista kuuluu aika ajoin kustakin omat jollotuksensa. Valissa marketteja ja tee kuppiloita, joista kauppiaat huutavat kilpaa paitsi toistensa, myos bussien lipunmyyjien kanssa houkutellakseen asiakkaita liikenteen melun saattamana. Tassa kaupungissa on varmasti tuhansia puluja. Aamulla on kaunista katsella kun ihmiset heittavat satapaiseen pululaumaan maissinjyvia. Linnuista pidetaan taalla yhta hyvaa huolta kuin kenesta tahansa. Se on kaunista. BUddhalaisen hengen mukaan kerataan tassa elamassa hyvaa karmaa taalla – ihmiset on todella ystavallisia ja rakastavaisia toisiaan kohtaan. Hymyja vaihdetaan. Apua annetaan. Almuja jaetaan ihan kaikille niita tarvitseville. Toisaalta ymmarran miksi valtion johto haluaa suojella maata ja kulttuuria ulkomaisilta vaikutteilta. Ehka metodit eivat ole ihan oikeat vaan… Paljon tanne on Kiinasta ja Koreasta vaikutteita tullut, mm. elokuvat ja vaatetusmuoti. Internetsivustojen rajoitetun katselun lisaksi mm. ulkomaille soittaminen on tehty niin kalliiksi, ettei se kaytannossa ole kovinkaan mahdollista, 5 dollaria/min. Kannykoita olen neljan viikon aikana nahnyt neljalla ihmisella. Kannykat on ihan normihintaisia taalla, mutta kuulema jotta puhelinliittyman saa auki, on alkumaksu 2000 dollaria, joten kovinkaan monella ei siihen ole varaa. Laakarin kuukausipalkka (ekat kolme vuotta valmistumsen jalkeen) on n. 53 euroa, sairaanhoitajien n. 27 euroa (samaa tasoa kuin Bangladeshissa ja varmasti myos kaikissa naissa Aasian maissa). Kuitenkin joissain paikoissa jo on kaytossa tietokoneohjelmia, joilla paasee ohittamaan valtion estot ja nain ollen maailma avoinna. Kovin kiinnostunut normi burmalainen toki on ulkomaailmasta. Ja rakastaa kovin omaa Myanmariaan.

Mina kuittaan kiitos kaunis Myanmar ja sen ihastuttava kansa. Paljon koin ja nain, paljon jai viela nakematta (eika siihen edes vaikuttanut se, etta valtio on rajannut ulkomaalaisten matkustamista, todella paljon on alueita johon ei ulkomaalaisia tassa maassa lasketa). Voin suositella lampimasti kaikille vierailua Myanmariin. Minun matkani jatkuu kohden Kiinaa (Bangkokin lentokentan kautta) Vahan on taas torakoita massussa, etta onkohan ne lentoliput nyt ihan ok. Tuntuu hullulta kun ei ole kateisella mitaan maksanut, eika ole edes lentolippua kadessa (kun en ole printteria loytanyt), vaan 6 numeroinen koodi, jolla pitaisi pasta Kiinaan asti…mutta nain se sitten kai nykyaan menee.

Jatskibaarin kautta pakkaamaan, ja nukkumaan. Kiinasta sitten…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti